Stora problem med värmen på Kolahalvön

30 år gamla varmvattenledningar på Kolahalvön börjar gå sönder och ställa till stora problem. Nyligen blev 2 500 hyresgäster i Murmansk län utan värme och varmvatten.
- Det är ett tydligt exempel där systemet är över 30 år och att det inte gjorts några reparationer under hela tiden, säger vår reporter i Murmansk, Natalja Chesnokova. Det som hände var att 13 hyreshus i Tuloma, som ligger längs den så kallade Lottavägen mellan norra Finland och Murmansk, blev utan värme och varmvatten en torsdag i slutet av januari. Hela fredagen försökte man laga ledningen och på lördag skulle det vara klart, men då gick värmeledningen sönder på ett annat ställe. Avbrottet innebar också att vattenledningarna i några av lägenheterna frös sönder och att elektriska värmekällor användes i så hög grad så att en transformator gick sönder. Problemet med uttjänta ledningar gäller inte bara för Murmansk utan för hela Ryssland. Många värmeverk, kraftstationer och hyreshus byggdes för mellan 30 och 50 år sen och det är idag svårt att få fram passande reservdelar. Det som nu diskuteras är att försöka få igång nytillverkning av rörledningar i Murmansk. Det är ett förslag som just nu diskuteras på hög politisk nivå berättar Natalja Chesnokova. Det är en diskussion mellan den regionala ledningen och cheferna för energibolagen. De folkvalda ledamöterna i det nationella parlamentet statsduman är också involverade i det här problemet eftersom det är mycket allvarligt, säger hon och berättar att näsan hälften av all producerad energi går till spillo på grund av trasiga ledningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".