Mindre depressionsmedicin i Norrbotten

Norrbottningarna äter mindre antidepressiva mediciner än övriga svenskar. Det visar apotekens försäljningssiffror för 2002.
I övrigt skiljer sig inte Norrbotten nämnvärt från övriga landet. Vi konsumerar allt mer mediciner och storsäljarna är läkemedel mot magsår, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt Thommy Sundell som ansvarar för läkemelsfrågor på landstinget skiljer sig Norrbotten från övriga landet när det gäller förskrivning av antidepressiva mediciner som till exempel Cipramil och Zoloft. Om det innebär att färre norrbottningar är deprimerade vill han inte ha någon åsikt om, men säger att när läkarna får frågan svarar de att de skriver ut antideppressiva läkemedel i den utsträckning som det behövs i länet. Vad gäller gruppen ungdomar har dock förskrivningen ökat även i Norrbotten. Thommy Sundell säger att enligt läkarna beror det på att fler barn och ungdomar idag söker hjälp hos barnpsykiatrin, och både ungdomarna och deras föräldrar efterfrågar läkemedlen allt oftare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".