Antalet renar ökar i länet

Renstammen i Norrbotten har vuxit rejält, framförallt under det senaste året. Och det här efter många års långvarig nedgång inom rennäringen.
I början av nittiotalet fanns det över 200 000 renar i länet. Dåliga vintrar och matbrist gjorde att antalet sjönk under hela nittiotalet för att 1999 vara nere i 120 000. Rejäl ökning under förra året Men under det senaste året har renstammen ökat och förra året var det 130 000 renar i länets samebyar. Även bland slaktstatistiken syns en markant förändring. I början av nittiotalet slaktades runt 30 000 renar i länet. På fem år hade den siffran mer än halverats. Förhoppning om fortsatt uppgång Men under förra året syntes en tydlig uppgång i slaktuttaget då nästa 20 000 rensar slaktades. Nu hoppas man på länsstyrelsen att trenden ska fortsätta och att renantalet ska öka. - Ja det ser ut som det är ett trendbrott på gång. Utfodring i kombination med bättre vintrar har gjort att vi i stället för en stor dödlighet haft en tillväxt. Fortsätter det så här kommer vi att kunna nå en optimal nivå på 180 000 renar redan om några år, säger Jan Ivar Rönnbäck, expert på rennäringsfrågor på länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".