Katastrof för skogsägarna

”En katastrof.” Så säger skogsägare i Njavve i västra delen av Jokkmokks kommun efter stormen som drog fram under julveckan. 20 000 hektar skog stormfälldes och bland de drabbade finns Fastighetsverket, Jokkmokks allmänning men också privata markägare.

Kjell-Åke Stenman är en av de drabbade, har fått 35 hektar skog förstört.

Det var på onsdagsnatten i julveckan som Njavve drabbades av en kraftig storm och stora arealer skog blåste ut. Fastighetsverket och Jokkmokks allmänning har fått stora förluster men även privata markägare har drabbats. Kjell Åke Stenman Stenman har fått 2 500 kubikmeter skog stormfällt, ett värde på kanske en miljon kronor. En skog som nyligen var gallrad och skulle stå några år till innan den skulle avverkas.

– Den föll vid fel tillfälle den var nygallrad och skulle stå flera år till innan det var dags för slutavverkning. Man tror inte det är sant, säger Kjell-Åke Stenman.

Men nu återstår att kunna ta reda på den stormfällda skogen och det är inte säkert att allt hinns med att ta reda på innan det börjar förstöras innan sommaren. Skogsbolagen har andra avverkningar planerade i vinter och i vår blir vägarna ofarbara.

– Jag hoppas och tror att vi ska klara av det innan det har börjat blånera och förstöras. Redan nu är jag igång med att ta ströträden som har fallit, men resten måste det vara en maskin till, säger Kjell- Åke med en suck och konstaterar att vädret kan man inte rå på.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se