Nästan halverad deltidsarbetslöshet i Norrbotten

För tre år sen satte regeringen upp målet om en halverad deltidsarbetslöshet. Här i Norrbotten har det här ännu inte lyckats, men inom vård och omsorgsyrkena där det finns många kvinnor ofrivilligt går på deltid är man nu väldigt nära att nå målet. Deltidsarbetslösheten inom vård- och omsorgen har sjunkit med 45 procent sedan november 1999.
Blanketten som arbetsförmedlaren Yvonne Norberg i Luleå visar ska både innehålla vad den arbetslöse vill och vad arbetsgivaren kan erbjuda - på en och samma blankett. Många arbetsgivare var tidigare rätt okunniga om vem i den enskilda vårdlaget eller hemtjänstgruppen som egentligen ville jobba 40 timmar i veckan, har det visat sig berättar Yvonne Norberg. Och hon tar exemplet med de 46 deltidsarbetslösa sjuksköterskorna som häromåret fanns inskrivna på arbetsförmedlingen efter att både arbetsgivare och sjuksköterskorna fyllt i den gemensamma blanketten. Efter några månader var bara fyra kvar. Statsmakterna räknade med att målet om en halvering av antalet deltidsarbetslösa skulle nås på ett år - nu tog det tre år för hela riket och Norrbotten är alltså inte riktigt där ännu, även om man enligt AMS, Arbetsmarknadsstyrelsens siffror, kommit en bra bit på väg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".