Boden tappar helikopterskvadronen

Idag lämnade ÖB, Johan Hederstedt, över ett förslag till regeringen över hur försvaret vill bedriva framtidens helikopterverksamhet. Förslaget är ett dråpslag mot Boden, då det innebär en flytt av helikopterverksamheten till Luleå och F 21.
Drygt 100 personer som arbetar vid helikopterskvadronen i Boden berörs av flytten till Luleå. De flesta får dock behålla jobben och erbjuds jobb i Luleå. Senast den 1 januari 2005 ska omlokaliseringen av verksamheten vara påbörjad och i slutet av året ska förändringarna vara genomförda, enligt ÖB:s förslag. Genom att flytta verksamheten kan verksamheten bedrivas mer rationellt. Bland annat kan flygtrafikledning, banhållning och liknande samnyttjas. Det gör också att man skulle kunna minska bemanningen med sex personer. - Det är av besparingsskäl som vi flyttar verksamheten. Vi kommer att minska vår helikopterflotta under kommande år och med flytten till Luleå och en nedläggning av helikopterverksamheten i Säve kommer vi att spara 44 miljoner kronor, säger Lars Lundell, chef vid Högkvarterets organisationsavdelning. Bodens kommunalråd, moderaten Olle Lindström, kritiserar ÖBs förslag och kommer att agera i frågan. Han har redan skrivit till statsministern där han bland annat hänvisar till det förra försvarsbeslutet, samt löften om att Boden skulle få behålla helikopterskvadronen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".