Allt färre jägare

Antalet medlemmar i Jägareförbundet i Norrbotten har ökat med över 2000 personer från mitten av 80-talet till idag. Under samma tid har antalet jaktkortslösare minskat med runt 3000. På Jägareförbundet skyller man på en mindre älgstam.
I likhet med övriga landet så minskar antalet jaktkortslösare i Norrbotten. I hela landet har antalet jaktkortslösare minskat från 320 000 i mitten av 90-talet till 290 000. Även i Norrbotten har antalet jaktkortslösare minskat. I mitten av 80-talet var det runt 25 000 jaktkortslösare i länet. Idag ligger den siffran på runt 21 000. Men intresset för jakten har inte minskat, enligt Jägareförbundet. När Jägareförbunden runt om i landet tappar medlemmar så går Norrbotten mot strömmen och ökar. Under drygt 10 år har medlemsantalet ökat med över 2000 till dagens nivå på strax över 10 000 medlemmar. - Att vi ökar i medlemsantal beror på dom hårda strider som varit om jakten, med bland annat Talma sameby om älgjakten. Där vi gått ut hårt för att ta tillvara medlemmarnas intresse. Det har gjort att vi synts utåt och att folk ser att vi jobbar för våra medlemmar, säger Per Gunnar Sundström, ordförande i Jägareförbundet i Norrbotten. Att antalet jaktkortslösare minskat menar Per Gunnar Sundström hänger ihop med att älgstammen minskat kraftigt i antal. - Ja, jag tror att den stora förklaringen är att älgtillgången är så dålig på många håll att en del väljer att stå över jakten. Att tillgången på älg är dålig skyller Sundström på storskogsbruket. - Storskogsbruket vill skjuta ner älgstammen hårdare än vad som hittills har skett och det ser vi en stor fara i. För att komma till rätta med det här måste avskjutningen balanseras till vad viltstammarna tål, säger Per Gunnar Sundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".