Nytt mätsystem gynnar elkunder

Vattenfall Norrnät har tagit ut för höga nätavgifter från kunder i Norrbotten i slutet av 90-talet anser Nätmyndigheten. Men från och med nästa år kommer ett helt nytt beräkningssystem för nätavgifter.
Det nya mätsystemet som kallas nätnyttomodellen innebär bättre villkor för elkunderna anser Håkan Heden överdirektör på Nätmyndigheten. - Ja, det är avsikten, säger han. Tidigare var det till stor del Nätföretagens kostnader som låg till grund för de nätavgifter som debiterades. Med den nya nätnyttomodellen, som införs 2004, blir det istället leveranskvalite som blir avgörande. - Dom får betalt för vad dom presterar istället för vilka kostnader dom har, säger Håkan Heden. Utrymme finns för prissänkningar Tester som redan har gjorts med nätnyttomodellen visar att det finns utrymme för prissänkningar av nätavgifterna. - De tester vi har gjort så här långt visar att det finns ett utrymme för företag, generellt sett, att sänka tarifferna. En del företag har så mycket intäkter som modellen visar att de ska ha, men det finns också många företag som har betydligt mer, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".