Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Foto:Maritha Mossberg

Fortsatt missnöje bland gruvarbetare

Missnöjet fortsätter hos gruvarbetarna vid Bolidens koppargruva i Aitik utanför Gällivare. I tisdags stoppades produktionen helt under ett tre timmar långt informationsmöte med de anställda. Under onsdagen hölls ett nytt informationsmöte för de anställda, och produktionen fortsätter att vara låg vid Aitikgruvan. Det bekräftas av flera säkra källor.

Bakgrunden till missnöjet bland gruvarbetarna vid Aitikgruvan är att Boliden har beslutat införa enbart tolvtimmarsskift i gruvan. Något som skulle beröra närmare 200 anställda i produktionen.

De skulle förlora cirka 2 500 kronor i månaden eftersom överlappsersättningen vid skiftbyte skulle försvinna vid övergången till de nya skiftformerna.

Flera röster från gruvan säger att produktionen går långsamt och att alla säkerhetsförerskrifter följs mycket nitiskt just nu och det innebär längre ståtider för maskinerna.

Gruvarbetarna uppges ha tröttnat på att förhandlingarna om de nya skiftformerna har dragit ut på tiden och att Boliden inte har hörsammat de anställdas krav.

För en vecka sedan strandade de lokala förhandlingarna och överlämnades till centrala parter. Beslutet som gäller nu är att de nya tolvtimmarsskiften ska börja gälla från den första februari.

På torsdagskvällen hålls ett fackligt möte för medlemmarna i Metall.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post: maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".