Kraftverksdom överklagas

Kammarkollegiet kommer att överklaga miljödomstolens dom för vattenregleringarna i Skellefteälven i Arjeplogs kommun, där flera populära fiskevatten finns. Elbolaget Skelleftekraft begärde att få minska minimitappningen vid bland annat Bergnäs kraftstation. Fiskeriverket, som är remissinstans ville öka tappningen för att säkerställa tillgången på fisk.

- Kammarkollegiet har meddelat mig att de tänker överklaga sommartappningarna i Arjeplogsströmmarna, säger Karl-Erik Nilsson platschef vid Fiskeriverket i Luleå som befarar att fisket försämras.

Skälet till överklagan är att Kammarkollegiet, det staliga verk som företräder allmänheten, tycker att miljödomstolen har fastställt en för låg tappning av vatten under sommaren. 45 kubikbmeter per sekund i stället för 50 kubik, som Fiskeriverket har rekommenderat.

Arjeplogströmmarna består av många förgreningar och en minskad tappning får då en större effekt.

- Ett av problemen vid Arjeplogsströmmarna är att strömmarna består av väldigt många grenar och därför får en minskning av tappningen en ganska stor effekt totalt sett. Det blir sämre fiskbestånd, och det allvarliga är att den här sommartappningen omfattar hela tillväxtperioden för fisk i det här aktuella området, säger Karl-Erik Nilsson. 

Miljödomstolens beslut kommer efter en snart 50-årig prövotid. Fiskeriverkets uppdrag har varit att skydda två skyddsvärda öringstammar, Bergnäsöringen och Arjeplogsöringen.

Med en snålare tappning av vattnet blir sportfisket sämre.

- Det blir en försämring som kommer att märkas i sämre fångster och det påverkar naturligtvis sportfisket i strömmarna, bekräftar Karl-Erik Nilsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista