Internationell konferens om klimatet

För första gången kommer Jokkmokks kommun att anordna en internationell konferens för att komma fram till hur man ska hantera klimatförändringarna. Det är unga forskare, studenter och politiker från åtta olika länder, bland annat USA och Ryssland som kommer till Jokkmokk och ska lägga fram sina förslag för regeringsföreträdare.

Deltagarna är mellan 18-30 år gamla. Det är forskare, studenter och politiker från åtta olika länder. USA, Kanada, Island, Norge, Sverige, Finland, Ryssland, Litauen och Kroatien.  

Konferensen består av tre intensiva dagar där de unga forskarna ska jobba tillsammans och presentera en idé om hur man kan lösa klimatförändringarna. Sista dagen ska även de unga deltagarna lägga fram sina förslag för regeringsföreträdare från fem olika länder. Det är också något som en av deltagarna Karin Valtersson ser fram emot.

- Det ska bli jätte roligt men jag väldigt nervöst samtidigt. Jag hoppas verkligen att de tar till sig det vi säger också, vilket jag tror att de kommer att göra, säger hon.

120 deltagare från åtta olika länder kommer alltså att delta men Karin Valtersson tror inte att de kommer att komma på en självklar lösning men däremot ett antal förslag på hur man kanske kan göra.

- Det här är ju faktiskt ett världsproblem och en lösning kommer man nog inte fram till under tre dagar. Men däremot en stor möjlighet och att diskutera och se hur vi i de yngre leden tänker. Dessutom har nog även de yngre börjat inse allvaret i detta och vill göra något åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".