Roger Husblad chef för enheten för företagstillsyn på Energimarknadsinspektionen.

Länsstyrelsen säger nej till Ekfors

Även länsstyrelsen i Norrbotten säger nej till att Ekfors Kraft ska få ny koncession. I sitt remissyttrande sägs att tvisten mellan bolaget och kommunerna och hoten om att stänga av strömmen ifrågasätter länsstyrelsen om kraven uppfylls.

- Länsstyrelsens åsikt väger tungt i den slutgiltiga bedömningen, säger Roger Husblad chef för Enheten för företagstillsyn på Energimarknadsinspektionen.

Elsäkerhetsverket, länsstyrelsen, Övertorneå och Haparanda kommuner har nu alla avstyrkt att Ekfors kraft ska få en ny koncession eller tillstånd att leverera ström. De är de viktigaste instanserna som har fått möjlighet att yttra sig i frågan.

I sitt yttrande som blivit klart på Torsdagen skriver länsstyrelsen att enligt ellagen får nätkoncession endast beviljas till den som från allmän synpunkt är lämplig att utöva nätverksamhet. Länsstyrelsen anser att det kan ifrågasättas om sökande uppfyller dessa krav och avstyrker därmed ansökan. 

Nu återstår att se vilket beslut som Energimarknadsinspektionen kommer att fatta och i så fall hur stor vikt de fäst vid remissyttrandena. Ett beslut är ett par månader bort och eftersom Ekfors kraft också hotas av tvångsinlösen påverkas de båda ärendena av varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".