Bakläxa för NMT-handläggningen

Kammarrätten i Stockholm ändrar en dom från länsrätten i december som innebar att Post- och telestyrelsen (PTS) gjorde fel när myndigheten tilldelade operatören Nordisk Mobiltelefon ett mindre frekvensutrymme i det gamla NMT-nätet.

Enligt PTS var det aktuella frekvensutrymmet för litet för att auktioneras ut och att det därför var rationellt att ge det direkt till Nordisk Mobiltelefon som redan har frekvenser i NMT450-nätet.

En konkurrent till Nordisk Mobiltelefon överklagade och vann i länsrätten som beslutade att PTS skulle pröva ärendet på nytt. Nordisk Mobiltelefon fick dock inte komma till tals i förhandlingarna i länsrätten, vilket var fel, fastslår kammarrätten i sin dom på torsdagen.

Hela målet återförvisas till länsrätten som ska göra en ny prövning om PTS handläggning av frekvenserna var riktig och nu med Nordisk Mobiltelefon som fullvärdig part.

”Det är skönt att vi har vunnit denna seger, inte bara för Nordisk Mobiltelefon utan även för alla runt om i landet som vill ha tillgång till avancerade 3G-tjänster och bra geografisk täckning, säger Rikard Slunga, vd för Nordisk Mobiltelefon, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".