Nej till nya skift

Hundratalet gruvarbetare vid Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare säger nej till att jobba enbart tolvtimmarsskift. Beslutet togs vid ett medlemsmöte med Metalls gruvklubb 136.

Om företaget genomför de planerade tolvtimmarsskiften kan arbetet stoppas av skyddsombudet den 1 februari.

- Vi ska ha centrala förhandlingar. Och det är frågan om det kan bli skyddsombudsstopp. Då är det Arbetsmiljöverket som kommer in och får driva de här linjerna mot EU-direktiv, säger Hans-Göran Ölvebo ordförande i fackklubben vid Aitikgruvan.

Införs enbart tolvtimmarsskift i gruvan förlorar gruvarbetarna cirka 2 500 kronor i månaden som är en överlappsersättning. Detta för att maskinerna aldrig ska stoppas under skiftbyte.

Ett enigt medlemsmöte beslutade att kräva en lokal lönepott för att gå med på att arbeta tolvtimmarsskift, menar Hans-Göran Ölvebo.

- Om företaget vill att vi ska ha sådana här skift och frångå det centrala avtalet då vill medlemmarna ha någonting, en liten lokal pott för Aitik, säger han.

Missnöjet handlar i första hand om att Boliden inte vill gå med på en lokal lönepott.

Inför medlemsmötet i Gällivare Folkets hus på torsdagskvällen rådde delade meningar om tolvtimmarsskiften bland gruvarbetarna.

- De här tolvtimmarsskiften är inte alla så nöjda över och så är det lönerna.

- Tolvtimmars, det går väl bra att köra någon dag, men om man ska köra alltför länge blir det jobbigt.

- Folk har varit deppiga, det har kanske inte gått för fullt där i gruvan.

- Det blir underbart om vi nu får dem, hoppas det!

- Vi tappar 2 500 kronor i månaden och så vill de införa nya skift, som vi inte har fått resonera om. Men det är pengarna som är det viktigaste, det gör 30 000 per år.

- Stämningen i gruvan kunde vara bättre.

Det säger några av gruvarbetarna i Aitik.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".