Rekord för stålindustrin

2007 blev ett rekordår för den svenska stålindustrin. Det konstaterar stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

Värdet av den samlade svenska stålexporten var under förra året 70 miljarder kronor vilket är en ökning med 25 procent jämfört med 2006.

Förutsättningarna ser bra ut inför framtiden, enligt Elisabeth Nilsson, vd för Jernkontoret. Hon menar att den svenska stålindustrin hävdar sig bra i konkurrensen ute i världen. Industrin är modern och planerar dessutom för investeringar på minst 8 miljarder kronor de närmaste åren.

Men det finns orosmoln. Det handlar bland annat om utvecklingen på klimat- och energiområdena där handeln med utsläppsrätter och energipriserna oroar. Faktorer som leder till fördyringar för stålindustrin. Det handlar också om oron i världsekonomin.

- Det finns en viss oro för vad som händer i USA, för deras ekonomi de närmaste åren kommer att påverka och går det ner där så kan det också påverka på andra håll.

Men än så länge ser utvecklingen bra ut och Jernkontoret tror också på en god utveckling för branschen.

- Tittar man på världens efterfrågan av stål så har den fortsatt att stiga, mycket drivs av tillväxten i Kina och Indien som behöver allt mer stål till bilar, broar och kylskåp med mera. Stålet behövs både till infrastruktur och för människors eget behov och den efterfrågan fortsätter att stiga, konstaterar Elisabeth Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".