Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Foto:Maritha Mossberg

Avgörande dom för Aitik

I dag kommer miljödomstolens dom som är helt avgörande för den fortsatta utbyggnaden av Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Utbyggnaden av Aitikgruvan är en av Sveriges största industrisatsningar där Boliden investerar drygt 5,2 miljarder kronor.

I oktober förra året kom miljödomstolens deldom som gav tillstånd att börja bygga ut med att anlägga vissa vägar och genomföra markberedningsarbeten för nya industriområden.

Under miljödomstolens huvudförhandling yrkade naturvårdsverket på att den ekonomiska säkerheten för efterbehandling av gruvområdet ska ställas som en bankgaranti på 815 miljoner kronor. Eftersom de ser att gråbergsupplaget och sandmagasinet kan innebära en stor miljöpåverkan.

Boliden hävdade att en moderbolagsgaranti borde räcka som säkerhet.

Den gigantiska utbyggnaden av gruvan innebär en fördubbling av produktionen, från 18 miljoner ton till 36 miljoner ton per år. Satsningen innehåller ett helt nytt gruvområde med nytt anrikningsverk, nya krossar, ett nytt transportsystem från krossarna till anrikningsverket, ny infrastruktur för hela gruvområdet, nya verkstäder och kontor.

Under byggtiden som beräknas till två år kommer cirka 800 personer att sysselsättas med byggnationerna.

Jobben för de 450 anställda vid Aitikgruvan ska säkras och gruvans livslängd förlängas.

Miljödomstolens kommande dom tar ställning till de olika villkoren beträffande buller, utsläpp och den ekonomiska säkerheten för efterbehandlingen. Och domen är avgörande för utbyggnaden och gruvans framtid.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista