Miljödomstolen sa ja till utbyggnad i Aitik

Miljödomstolen sa vid lunchtid på fredagen ja till en fortsatt utbyggnad och expansion av Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Domen är helt avgörande för gruvans framtid och utbyggnaden av gruvan som innebär en fördubbling av produktionen från 18 miljoner ton till 36 miljoner ton per år.

Bland annat krävs att Boliden ska ställa en ekonomisk säkerhet på 660 miljoner kronor för att avhjälpa de skador på miljön som gruvdriften kan leda till.

Domen, som är en deldom, innehåller också krav på att bolaget ska undvika sprängningar under helger och nattetid, för att störningarna för boende i närheten ska störas så lite som möjligt.

Miljödomstolen väljer att skjuta på fastställandet av vissa miljövillkor. Det gäller bland annat frågan om utsläpp av koppar och kväve till vatten, och vilka bullernivåer som ska tolereras från produktionen.

De villkoren ska avgöras efter en prövotid. Under prövotiden ska provisoriska föreskrifter gälla.

Boliden kommer att investera 5,2 miljarder för att öka produktionen av främst kopparmalm till 36 miljoner ton 2010, vilket är en fördubbling av dagens produktion.

-Jag tycker det är bra för Gällivare kommun, mina medlemmar och företaget att vi får bygga ut. Vi har medverkat mycket för att få det här till stånd, säger Hans-Göran Ölvebo ordförande i Metalls gruvklubb 136 vid Aitikgruvan.

-Det förlänger livslängden av Aitikgruvan och jobben ytterligare, det känns skönt. När man hör det här vill man nästan öppna en flaska champagne, säger han.

Aitikgruvans livslängd förlängs från 2016 till 2025 till följd av investeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".