1 av 5
De tre konstnärerna från Sunderbyfolkhögskola.
2 av 5
Interiören i det nya väntrummet.
3 av 5
Den nya och naturinspirerade klädhängaren.
4 av 5
Platschefen vid Sunderby sjukhus Anna-Greta Öberg tillsammans med den ansvariga personalen.
5 av 5
Folkhälsorådet Agneta Granström (mp) inviger det hälsobefrämjande väntrummet vid Sunderby sjukhus. Foto: Jeanette Öhgren, NLL.

Väntrummet ska ge bättre hälsa

På fredagen invigdes landstingets första hälsofrämjande väntrum vid Sunderby sjukhus. Det är ett av fem hälsofrämjande pilotväntrum som samtliga har utformats med hjälp av konstnärer. De övriga väntrum som står i begrepp att färdigställas finns i Gällivare, Kalix och Hortlax.

Från och med fredag den 25 januari möts besökarna till otopedmottagningen och arbetsterapin vid Sunderby sjukhus av en lugnande och mer naturinspirerad miljö än tidigare.

Väntrummet är det första i raden av totalt fem väntrum i länet som ska få en hälsofrämjande profil.

Enligt landstingsledningen är det ett för landet unikt väntrum där konceptet är att rummets atmosfär, funktion, samt tecken och symboler tillsammans ska ger en helhet som befrämjar hälsa och välbefinnade.

Tanken är också att de hälsofrämjande väntrummen, som utformats i samarbete med konstnärerna och eleverna vid Sunderby folkhögskola Anna Sandberg, Elsa Rensfeldt och Johan Lindgren, ska ge inspiration och idéer när det är dags att bygga om, förändra och förnya våra övriga väntrum i landstinget.

Landstinget har satsat totalt 500 000 kronor på de fem väntrummen som kommer att utgöra en inspirationskälla för hur man kan utforma väntrum i framtiden.

Enligt folkhälsorådet Agneta Granström (mp) finns det också en möjlighet att landstinget skjuter till ännu mer pengar ur de totalt 2 miljoner som man har öronmärkt för folkhälsoinsatser av olika slag.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista