Domkyrkan i Luleå.

Förintelsens minnesdag

På söndag högtidlighålls minnet av förintelsen under andra världskriget. Det var den 27 januari 1945 som portarna öppnades till det kanske mest omtalade koncentrationslägret, Auschwitz, i Polen.

Förintelsens minnesdag högtidlighålls i domkyrkan i Luleå på söndag kväll klockan sex, och inleds med ett fackeltåg från Loet.

Berith Kallander från Malmberget är dotter till en av dem som överlevde koncentrationslägren.

-Det är viktigt att visa sin vördnad och visa sin respekt för dem som har varit med om det här. Och det här får vi aldrig glömma, det får inte glömmas, säger hon.

Berith Kallanders mamma, Hanna Dimitri var åtta år gammal när hon togs tillfånga av tyska soldater, som först dödade större delen av hennes familj. Därefter förders Hanna och hennes syster till ett koncentrationsläger.

Moderns upplevelser i skuggan av andra världskriget satte inte bara djupa sår i henne själv utan även hennes barn påverkades starkt, säger dottern Berith Kallander.

-Jag hade en helt underbar mamma, men vissa perioder mådde hon jättedåligt över det hon utsattes för.

-Varje morgon såg hon en film som hette ”Flykten från Sobibór”, som gestaltar hur fångarna hade det. Hon såg den här filmen en stund varje morgon och grät lika bittert, varje dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".