Mål6-stödet gav inget trendbrott

Målsättningen att på fem år bryta trenden med avfolkning och arbetslöshet i Norrlands inland var för högt ställd - det visar utvärderingen av EU:s regionalpolitiska stöd Mål6-programmet.
EU-kommissionen konstaterar att 5.000 nya varaktiga jobb skapades i Norrlands inland och att den svenska byråkratin hade svårt att hantera Mål6-stöden. Torbjörn Berglund, som arbetade med Mål6-programmet på Länsstyrelsen i Norrbotten, säger att de bristande förberedelserna ledde till en sen start av projekten. Istället för att gå igång direkt genomfördes de flesta projekt mot den senare delen av programperioden. Mål6-programmet gav mer pengar Torbjörn Berglund konstaterar att EU:s målprogram gett ett tillskott på pengar till regionalpolitiska insatser i länet. Biltestverksamheten, bredbandsutbyggnaden, Filmpool Nord och det utvecklade samarbetet mellan universitetet och IT-företagen är exempel på frukter av Mål6-stödet. Djupt rotade problem Det sägs i utvärderingen att Mål6-stödet var för litet, programperioden för kort, att mycket hade kunnat göras bättre men framför allt att problemen med avfolkning och arbetslöshet var för djupt rotade för att kunna botas på så kort tid. Det var vid Sveriges inträde i EU - den europeiska unionen - som ett nytt femårigt regionalstöd infördes - det så kallade Mål6 programmet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".