”Deltid - en rättighet för vissa”

Det är stora skillnader i hur länets fjorton kommuner lyckats med att uppfylla halveringsmålet av antalet deltidsarbetslösa inom de kvinnodominerade vård- och omsorgssektorerna. Haparanda och Övertorneå har sedan 1999 fått fler som stämplar på deltid – medan i Gällivare, Jokkmokk och Boden exempelvis har andelen under samma period minskat med närmare tre fjärdedelar.
Gördis Vennberg i Luleå har under de senaste tolv, tretton åren försökt att få en heltidsförsörjning som undersköterska. För två år sen så blev hennes önskan uppfylld och det har förändrat vardagen: – Nu när man jobbar heltid är man ledig när man är ledig. Gördis Vennberg har jobbat i vården i mer än trettio år. Hon är 62 år och nu kan hon äntligen börja planera sitt liv säger hon. Hennes deltidslön gav omkring 11 500 före skatt - nu ligger hon på över 16 000 i månaden. Och så här svarar hon på frågan vad de extra pengarna i plånboken betyder: – Allt höll jag på säga. Det betyder jättemycket, men kan ju göra sånt som man aldrig hade råd med när man jobbade 75 procent. Nu kan man gå ut på stan och köpa sig en jumper om man behöver, säger hon. Mer än hälften av alla de 2 700 som jobbar i Luleå kommuns socialförvaltning är bara anställda på deltid. Och det ger en fingervisning om hur utbrett problemet är - även om inte alla som jobbar deltid samtidigt är deltidsarbetslösa. Luleå, Boden, Jokkmokk Älvsbyn - och framför allt Gällivare - är ändå kommuner som lyckats mycket bra med att kraftigt minska andelen undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor som har det som Gördis. De här fem kommunerna har alla nått regeringens halveringsmål på de här tre åren. Kring förmiddagsfikat på Gördis arbetplats där även kollegorna Pia Granström och Susanne Eriksson fått helttidsjobb för en tid sen - tycker man att "heltidlön till alla" är en jämställdhetsfråga: – Finns det någon på SSAB som har sjuttiofem procent? Näe, de skulle inte acceptera det, konkluderar Susanne Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".