Johanna Storm utbildar sig till bergarbetare och Karin Niva utbildningsledare. Foto: Maritha Mossberg

Flest kvinnor på bergarbetarutbildning

Nu dominerar kvinnorna i den bergarbetarutbildning som pågår i Malmberget. Av tolv elever är åtta kvinnor, som vill arbeta inom gruvnäringen. Både LKAB och Boliden expanderar och pensionsavgångarna blir många i framtiden.

Karin Niva är utbildningsledare och har gott hopp om att de som vill också får jobb efter avslutad utbildning.

-Tidigare har vi haft jättebra utfall, nittio till nittiofem procent har fått jobb. I och med det tryck som är nu med nyinvesteringar och pensionsavgångar är det ett skriande behov av bergarbetare, säger hon

Det är fjärde året i rad som bergarbetarutbildningen genomförs i Malmberget. Arbetsförmedlingen står bakom utbildningen eftersom det finns ett stort behov av bergarbetare.

Utbildningen omfattar trettio veckor varav mer än hälften, arton veckor är praktik ute på olika arbetsplatser. Det är NCC, Bergteamet och Boliden som är med och utarbetar kursplanen och ställer upp med praktikplatser.

Johanna Storm har tidigare jobbat i restaurangbranschen och kört truck i Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare nu gör hon sin praktik här.

Hon har siktet inställt på att jobba som bergarbetare. Och visst har lönen betydelse tycker hon.

-Jag har jobbat inom restaurang tidigare så då känner man att det är roligt att tjäna lite pengar.

-Jag tycker jobbet är roligt och intressant. Det är som en helt ny värld faktiskt, jargongen är annorlunda och det är blandat.

Finns det risk för en grov jargong när det är ett mansdominerat yrke?

-Nej det tycker jag inte. Gubbarna är jättegulliga! Man behöver inte vara jättestor och jättestark för att klara av att borra och sådant nu för tiden. Det är så mycket maskiner så en tjej klarar det lika bra som en kille, säger Johanna Storm.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista