Skogsägare undanhåller naturvärden

Privata skogsägare är rädda för att uppge om de har skogsmark som är skyddsvärd ur naturvårdssynpunkt. Det visar resultaten från en enkät som Skogsstyrelsen gjort.

Trettio procent av 6 000 slumpvis utvalda markägare svarar inte på frågorna om sin skogs naturvärde.

Regeringen har begärt rapporten för att den ska ligga till grund för statens miljömål. Men eftersom benägenheten att svara är dålig måste utredarna ta itu med analysen om varför det är så.

Erik Sollander på Skogsstyrelsen i Jönköping är miljömålssamordnare. Han är förvånad över att så många som trettio procent inte har svarat:

- Privata skogsägare brukar svara. Svaren är sekretessbelagda , säger han.

Varför är det då så få som har svarat?

- Frågan var om de frivilligt avsätter skogsmark för naturvårdsändamål. Jag tror de är rädda att svara för att det har varit en inflammerad debatt om frivilliga avsättningar . Jag tror de tänker att om jag talar om att jag har frivilliga avsättningar, så kan samhället komma att göra formellt skydd av det där. Sakligt sett så är det fel , men det är en annan sak, säger Erik Sollander Skogsstyrelsen.

Inger Marklund SR / Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".