Många norrbottningar får inte plats.

Många saknar plats i skyddsrum

Nära en femtedel av norrbottningarna får inte plats i något skyddsrum. Sämst ställt är det i Jokkmokk där det bara finns skyddsrumsplats för en sjundedel av invånarna. I Piteå saknar 18 000 personer plats.

Totalt är det 44 500 personer i Norrbotten eller nästan var femte person som inte ryms skyddsrum. Bara i Piteå saknas det 18 000 skyddsrumsplatser.

- De skyddsrum som finns räcker naturligtvis inte till. Men de är en bra grund för en eventuell situation då det skulle behövas skyddsrum, och en bra grund för att bygga fler, säger Rune Nordin, skyddsrumskontrollant i Piteå.

Den enda kommunen i länet som har tillräckligt med skyddsrumsplatser är Kiruna med den stora järnmalmsgruvan.

Karin Börjesson chef för Krishateringsenheten på länsstyrelsen föklarar vad det beror på att det saknas många skyddsrumsplatser i länet och att det skiljer mellan kommunerna.

- Det beror på hur hotbilden för kommunen har bedömts. Det beror också på vad det funnits för möjligheter att bygga in skyddsrum i nya byggander, säger hon. 

Ann-Christine Wallner-Hoppe, SR Norrbotten
a-c.wallner@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".