Skyddsrummen blir färre

Trots att en femtedel av befolkningen i länet saknar en plats i skyddsrum blir skyddsrummen allt färre. Under de senaste tio åren har 78 skyddsrum i Norrbotten rivits, samtidigt som inga nya har byggts.

Idag finns det 2 175 skyddsrum i Norrbotten. Antalet minskar dock hela tiden. Under de senaste tio åren har 78 skyddsrum rivits. Det har hänt i nästan alla länets kommuner. Men det är i Boden allra flest skyddsrum försvunnit. Där har 32 rivits under de senaste tio åren.

- Den hotbildsbedömning man gör är att vi kommer att ha tid att bygga ikapp om det mörknar vid horisonten. Ingenting händer över en natt. Det är naturligtvis ett risktagande, säger Björn Ekengren, skyddsrumsexpert vid Räddningsverket.

Den vanligaste orsaken till att skyddsrum försvinner är att den byggnad där de är inbyggda rivs. Men de rivna skydden ersättes inte.

2002 beslutade regeringen att inga fler skyddsrum ska ska byggas. Det gör också att skyddsrummen blir färre hela tiden.

- Det är dilemmat. Då blir det teoretiskt fler och fler skyddsrum vi ska bygga i en framtid. Någonstans går det en smärtgräns. Vi är trots allt skyldiga att förse befolkningen med ett relevant fysiskt skydd när och om det blir krig, säger Björn Ekengren.

Ann-Christine Wallner-Hoppe, SR Norrbotten
a-c.wallner@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Ida Björnstad, SR Norrbotten
ida.bjornstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".