Skärgårdstrafiken dubbelt så dyr

Luleå kommun har fortfarande inte fattat beslut om den kommande säsongens skärgårdstrafik. Det är tre företag som lämnat in anbud, men de är dubbelt så dyra jämfört med tidigare år, vilket gör att kommunstyrelsen nu vill göra en ny upphandling.

I år ligger anbudet mellan 4-5 miljoner kronor för skärgårdstrafiken, vilket är en fördubbling sedan tidigare år. Det är tre företag som har lagt anbud på fyra olika båtturer.

Att priserna nästan fördubblats, trots att passagerare antalet har ökat, vill kommunalrådet inte skylla på bristande konkurrens.

- Nä det vill jag inte säga. Vi ska göra allt vi kan för att hålla ner priserna.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Karl Petersen säger samtidigt att han vill syna priserna ännu en gång.

- Jag tycker att det blev alldeles för dyrt. Vi kan inte i ett enda klubbslag säga att nu accepterar denna fördyrning med att i stort sett fördubbla kostnaden.

En av anledningarna till att priset har trissats upp har att göra med att kommunen hade lagt ett förslag om en så kallad lokaltrafik där det skulle gå två båtar istället för en båt sedan tidigare.

- Ja men det här förslaget kommer vi nu att dra tillbaka, på en enda slinga ska vi bara ha en tur, på så vis sparar vi väldigt mycket pengar, säger Karl Petersen (s). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".