Många skyddsrum ger inte skydd

De flesta skyddsrummen i Norrbotten är inte besiktigade på mer än tio år. Vissa skyddsrum är dessutom inte kontrollerade på över 50 år, trots att de ska kontrolleras vart tionde år.

70 procent av skyddsrummen i länet är inte besiktigade på över tio år. I Luleå finns flera skyddsrum som inte är besiktigade sen början av 50-talet. Men besiktningen är ofta välbehövlig.

– Det är inte alltid dörren finns kvar, säger Rune Nordin som är skyddsrumskontrollant i Piteå.

Vid så gott som alla kontroller hittar man fel, enligt Björn Ekengren skyddsrumsexpert på Räddningsverket. Han tror av de 2 175 skyddsrum som finns i Norrbotten är det många som inte fungerar som skydd.

– Jag skulle gissa att gott och väl hälften av skyddsrummen fungerar som skyddsrum. Men om man räknar de som ger ett fullgott skydd tror jag inte det blir en särskilt hög siffra, säger han.

Räddningsverket tog över ansvaret för skyddsrummen för drygt ett år sedan. Innan dess var det länsstyrelsen som skulle se till så att kommunerna besiktigade skyddsrummen. Det blev alltså sällan gjort.

– I och med att hotbilden har tonats ned så har det inte setts som en prioriterad fråga, säger Karin Börjesson, chef för krishanteringsenheten på länsstyrelsen.

Ann-Christine Wallner-Hoppe, SR Norrbotten
a-c.wallner@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".