Expolitiker erkände

En före detta nämndeman och kommunpolitiker, som tidigare dömt andra i Luleå tingsrätt, stod på tisdagen själv inför rätta där. Med vissa justeringar erkände han det mesta. Det vill säga: Grovt vapenbrott, misshandel och olaga hot mot sin sambo, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var för drygt ett år sedan händelserna inträffade i ett litet kustsamhälle i Norrbotten. Paret hade levt ett samboliv i tio år utan större bråk. Men mannen blev helt förändrad den kvällen då han hade druckit mycket. Han anklagade sambon för olika nedsättande saker.

Enligt kvinnan tryckte han in bröstkorgen och satte handen i ansiktet och nästan kvävde henne.

Han medgav att han sagt: ”Tyst, annars sliter jag huvudet av dig!”, ”Skrik inte, då dödar jag dig!”.

Kvinnan blev skärrad då han krävde att få vapenskåpets nyckel. Han erkände att han höll flera ”dynamitgubbar” med stubintråd och tändare i rummet för att skrämmas.

Lite senare på kvällen åkte han bort i bil och påträffades av polisen vid Nya Gäddviksbron med 1,74 promille.

I hemmet fanns många vapen, men de hade licens, förutom sju sprängämnespatroner och en ljuddämpare till vapen.

Kvinnan kräver inga skadestånd. Hon säger att de båda mår dåligt, men fortsätter att leva tillsammans och försöker lappa ihop förhållandet.

Dom faller den 12;e februari.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".