Länsföretagare luras på miljoner

Allt fler företag får ta emot bluffakturor och det gör också att organisationen Företagarna får ta emot allt fler samtal om annonsskojare.
För en vecka sedan fick en företagare i Överkalix ett papper som liknar en påminnelse faktura, men Jens Isaksson som arbetar som rådgivare hos Företagarna i Norrbotten konstaterar att det återigen är ett nytt blufföretag som vill locka pengar från ärliga företagare. Förutom fakturor som innehåller finstilt information om ett erbjudande finns det även direkta fakturor. Båda formerna strider mot marknadsföringslagen, då man inte beställt produkten eller gjort en annan överenskommelse. Oftast handlar det om lägre belopp, upp till 2 000 - 3 000 kronor för att fakturorna lättare ska slinka igenom i företagens ekonomihantering. De flesta bluffakturor kommer också när det är som mest extra personal i tjänst, i samband med semestrar och julledigheter. - Problemet är kanske större än vad man kan tro, säger Jens Isaksson. Företagen som sysslar med bluffakturor kan visserligen anmälas för brott mot marknadsföringslagen, men slipper ofta straff då de som ligger bakom företagen ofta hinner lägga ner och starta nya företag innan processen kommit ikapp dem. Idag finns det omkring 50 företag på den svarta lista som Företagarna upprättat i samarbete med Svenskt näringsliv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".