Svårt att uppfylla deltidslöfte

Från och med nästa månad kommer Luleå kommuns socialförvaltning att sluta annonsera ut deltidsanställningar. Just nu förbereder man den första annonsen med ett tjugotal jobb där de nyaanställda ska få VÄLJA hur många timmar i veckan man vill jobba - och det här betyder att den som vill jobba heltid ska få det, säger Ingrid Stridfelt, enhetschef på socialförvaltningen i Luleå.
Men det stämmer inte överens med vad som utannonseras på landstingets hemsida: där finns det en hel del sjukskötersketjänster på 75 procent. Vårdförbundets ordförande, Lisbeth Löpare-Johansson, tycker det här är dåligt och förstår inte varför det finns fortfarande annonser om deltidsjobb när policyn säger att alla anställda som vill jobba heltid ska få det: – Jag tycker det signalerar att man inte ha tagit det här problemet på allvar, även om hon också säger sig vara glad över den minskning av deltidsanställningarna som ändå uppnåtts under de allra senaste åren. På frågan när landstinget ska sluta annonsera deltidstjänster svarar socialdemokraten Kent Ögren, landstingsråd, att det tar tid att förändra stora strukturer: – Jag tror att ambitionen ligger ju att det ska vara det, men jag är tveksam om vi någonsin kommer nå den nivån att alla nuvarande deltidsjobb ska bli heltider. Är det vettigt att ha ett direktiv när du som landstingsråd inte ens tror att det kan uppfyllas?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".