Samebyn välkomnar beskedet

Pirttijärvi sameby är nöjda och glada efter beskedet att det blir skyddsjakt på den så kallade Pirttijärvivargen. Vargen har funnits i området i två års tid har tagit omkring 200 renar. Samebyn har tidigare ansökt om skyddsjakt och då fått avslag, men nu har de alltså fått ett positivt besked från Naturvårdsverket.

Den så kallade Pirttijärvivargen är av östligt ursprung och är sex-sju år gammal. Vargen har funnits i området under två års tid och har inte haft något intresse av att flytta på sig.

I sitt beslut skriver Naturvårdsverket att de är mycket restriktiv med att ge tillstånd till skyddsjakt och ger bara tillstånd till vargar som orsakar problem. I det här fallet är det mer än vad samebyarna ska behöva acceptera och förlusten är större än vad den ekonomiska ersättningen till samebyn är, skriver Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen gav också sitt stöd till samebyn och ansåg att det skulle bli skyddsjakt på vargen och det är de tillsammans med samebyn som nu ska stå för avlivningen.

Vargen i Pirttijärvi försågs med en sändare förra vintern och sedan dess har samebyn och länsstyrelsen vetat hur den rört sig. Länsstyrelsen och Viltskadecenter har under tiden den varit sändarförsedd i två omgångar studerat vad den slagit.

Under vårvintern slog den i genomsnitt 1,3 renar per vecka och under sensommaren tog den två renar per vecka.

Ersättningen till samebyn är 80 000 kronor per år när det är regelbunden förekomst av varg i området.

– Förlusten är större än ersättningen, säger Susanna Löfgren vid Naturvårdsverket.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista