Inexa har återigen hamnat i rätten

På onsdagen börjar förhandlingarna i hovrätten om hur pengarna i Luleåföretaget Inexa Profils konkursbo ska fördelas, där bland andra många före detta anställda har ersättningar frysta. Rätten ska ställning till om ägaren Karl-David Sundberg ska ha förtur med sina miljonkrav på konkursboet, något som tingsrätten inte ansåg.

Det var för 16 år sedan, 1992, som Karl-David Sundberg köpte nedläggningshotade Ovako Profiler i Luleå av SKF Steel för en krona och döpte om företaget till Inexa Profil och cirka 400 jobb räddades.

Tio år senare, 2001, gick valsföretaget i konkurs och många före detta anställda har tillsammans miljontals kronor i fordran på konkursboet. Även SSAB är en stor fordringsägare.

Ägaren Karl-David Sundberg anser dock att han borde stå först i kön att få ut sina pengar, 120 av de drygt 200 miljonerna kronorna som finns att fördela.

Luleå tingsrätt gav för två år sedan inget företräde, men Sundberg överklagade och pengarna är fortsatt frysta.

I två dagar pågår hovrättsförhandlingarna kring Inexa-konkursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".