Stor besvikelse i Karesuando

Samtliga tullanställda i Haparanda och Karesundo ska bort. Totalt 21 tjänster. Det stod klart när Tullverkets rapport presenterades på tisdagen. Även om delar av innehållet i rapporten läckte redan i december var det ett tungt besked för Svante Puonu vid Tullverket i Karesuando.

I december sade envisa rykten att Tullverket skulle göra stora besparingar och personalnedskärningar. Tidigare har Tullverket inte velat kommentera ryktena, men nu visar rapporten att det totalt ska bort 300 jobb. Av dem beräknas cirka 130 personer anta erbjudande om pensionsersättning, gå i pension eller sluta av andra skäl.

– Det är en grym rapport, som jag ser det som att det kommer att bli ett laglöst land när den verksamhet som vi haft i Karesuando och Haparanda försvinner, säger Svante Puono, vid Tullverket i Karesuando.

Enligt rapporten ska en ny funktion för brottsbekämpning byggas upp för kontroll, underrättelse och spaning i Norrland. Funktionen ska samverka med polis och kustbevakning och kommer bestå av ett kontor i Umeå, men Svante Puono är inte särskilt imponerad av den nya funktionen.

– Det man skriver om den här funktionen är gjort för media och för allmänheten för att man ska kunna behålla masken, det säger Svante Puono.

Samtliga tullanställda i Haparanda och Karesundo ska bort. Totalt 21 tjänster. Det presenterades i en rapport som Tullverket under tisdagen lämnade över till generaltulldirektören Karin Starrin.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".