Läkare kritiseras efter patients död

Socialstyrelsen riktar kritik mot en jourläkare vid Piteå Älvdals sjukhus för att en akut sjuk man med svåra buksmärtor i april 2006 placerades på en vårdavdelning istället för på en intensivvårdsavdelning. Mannen som var i 40-årsåldern avled fyra veckor senare på Sunderby sjukhus i Luleå.

Socialstyrelsens bedömning är bland annat att det var en otydlighet mellan vem som hade det slutgiltiga ansvaret för var patienten skulle vårdas. 

Bakgrunden till Socialstyrelens kritik mot Piteå Älvdals sjukhus var att den 40-årige mannen kom in till sjukhuset med svåra buksmärtor. Det planerades för att patienten skulle läggas in på en intensivvårdsavdelning men efter samråd med läkare inom kirurgi och iva/narkos blev patienten inlagd på en vårdavdelning.

Den ansvariga nattsjuksköterska påpekade vid flera tillfällen att patienten var för sjuk för att ligga på en vårdavdelning och när hon slutade sitt pass rapporterade hon att patienten var mycket sjuk och behövde tittas till ofta.

Men ingen av de ansvariga läkarna under natten var i kontakt med patienten och inget beslut togs om att patienten, på grund av sitt tillstånd, skulle flyttas till Sunderbyn. Först på morgonen efter gjorde bedömningen att patienten var så dålig att han skulle flyttas till iva, därefter flyttades patienten till Sunderbyn.

I sin bedömning skriver Socialstyrelsen att patienten borde ha vårdats på intensivvårdsavdelning och att läkaren borde ha beslutat att skicka patienten dit redan vid tretiden på morgonen. Läkaren kan inte undgå kritik för detta.

Att varken kirurgbakjour och narkosläkare träffade patienten och gjorde en egen bedömning kan ha bidragit till att patienten lades in på vårdavdelning istället för iva.

Socialstyrelsen anser att Piteå Älvdals sjukhus måste tydliggöra ansvaret och informationsöverföringen när det gäller omhändertagandet av akuta patienter.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".