1 av 4
Två regioner i Norrland.
2 av 4
Kent Ögren (s) nöjd.
3 av 4
Hans Swedell (m) från Kiruna <br>vill ha folkomröstning.
4 av 4
Dan Ankarholm (ns) kritisk.

Sannolikt två regioner i Norrland

Det blir med all sannolikhet två regioner i Norrland. Det har de 36 politikerna i regionbildningsgruppen från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland sagt på ett möte i Sundsvall på onsdagen. Den norra Norrlandsregionen ser just nu ut att bli Norrbotten, Västerbotten och kommunerna Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Timrå (Härnösand har inte bestämt sig).

Beslutet var inte enhälligt, sju av ledamöterna reserverar sig. I första hand moderater, sjukvårdspartister och folkpartister i Norrbotten.

Förslaget innebär att de fyra norr-landstingen planerar att upplösa sig och att länskartorna får ritas om till regionkartor till valet 2010.

Den norra Norrlandsregionen ser just nu ut att bli Norrbotten, Västerbotten och kommunerna Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Timrå.

Den södra Norrlandsregionen kan bli: Jämtland plus kommunerna Sundsvall och Ånge.

Härnösands kommun har inte tagit ställning ännu.

Det finns en bred majoritet för att en nya region ska omfatta alla fyra länen, men för närvarande nöjer sig partierna med att konstatera att det är möjligt bilda två regionkommuner.

Ansökningar om att bilda regionerna ska lämnas in till regeringen.

Partiernas arbetsgrupp understryker vikten av att regering och riksdag anpassar statens organisation utifrån kommande regionbildning.

Lotte Nord, SR Västernorrland
lotte.nord@sr.se

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Marcus Olofsson, SR Västernorrland
marcus.olofsson@sr.se

Maria Lindgren, SR Norrbotten
maria.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista