Ulrica Åström, Röda korset.

Krafttag mot diskriminering

Landstinget och Röda korset tar nu krafttag för att minska diskriminering i Norrbotten. Sedan tidigare har Röda korsets byrå mot diskriminering varit verksam i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn. Men genom landstingets stöd på en miljon kronor kan verksamheten nu utvidgas till hela Norrbotten.

Ulrica Åström är projektledare för Röda Korsets byrå mot diskriminering.

– Under 2007 har vi varit tvungen att tacka nej till förfrågningar från företag utanför Fyrkantenområdet. Vi är övertygade om att detta arbete behövs även på andra orter.

Tidigare var alltså Röda korset endast verksamt i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn, men med hjälp av landstingets stöd kan de nu utvidga verksamheten till hela Norrbotten.

Landstinget har gett ett stöd till röda korset, stödet består av en miljon kronor och landstingsrådet Kent Ögren säger att de gör detta för att det är en otroligt viktig fråga.

De 15 ungdomar och äldre som jobbar ideellt med verksamheten. Informerar om diskriminering på skolmässor, utbildar politiker och besöker företag.

– Jag tror att diskriminering förekommer mer än vad man tror. Olämpliga skämt är också en typ av diskriminering, säger Ulrika Åström som är projektledare för Röda Korsets byrå mot diskriminering.

Ida Björnstad, SR Norrbotten
ida.bjornstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".