Landshövdingen vill behålla EU-stöd

Det är viktigt att Norrland får behålla Mål 1-stödet. Det framhöll Norrbottens landshövding Kari Marklund när han i dag deltog vid en EU-hearing i Bryssel.
Kari Marklund pekade på de speciella villkor som gäller för Norrland - långa avstånd såväl inom regionen som ned till marknaden. Därtill kommer att regionen har en låg befolkningstäthet och att det är kallt klimat. - Situationen för norra Sverige när det gäller långa avstånd förvärras ytterligare i och med EU:s utvidgning, säger Kari Marklund. Fler argument När allt fler länder blir medlemmar i EU ökar konkurrensen om EU:s målpengar. De norrländska länen har samlat argument för sina unika villkor och landshövding Kari Marklund framförde dessa argument till EU-kommissionärerna Michel Barnier och Anna Diamantopoulou. De långa avstånden inom regionen liksom till marknaden påverkar regionens och företagens konkurrenskraft. Det medför extra kostnader för marknadsföring, kompetensutveckling, transporter av produkter, råmaterial och personer. Höga kostnader På grund av den låga befolkningstätheten är de lokala och regionala marknaderna i norra Sverige mycket begränsade. Marklund betonade att det är omständigheter som bidrar till höga kostnader för att upprätthålla en fungerande ekonomi och en tillfredsställande servicenivå. - Det är glädjande att kommissionär Michel Barnier i sitt slutanförande betonade att den låga befolkningstätheten i de nordiska länderna är ett kriterium som EU måste ta fortsatt hänsyn till även under kommande strukturfondsperiod, säger Kari Marklund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".