En av de fem misstänkta för grovt narkotikabrott.

Knarkhärvan i Boden i rätten

På torsdagen inleddes rättegången mot de fem personer som står åtalade för att ha inköpt, handhaft och transporterat narkotika från Helsingborg till Boden. Rättegången inleddes med att åklagaren gick igenom de fem åtalspunkterna som gäller narkotikabrott och grovt narkotikabrott. De fem har tillsammans hanterat mellan 6 och 11 kilo hasch under hösten 2007.

Polisen påbörjade sitt spaningsarbete i oktober 2007. Det ledde sedan till ett första beslag på drygt 3,7 kilo hasch i Boden. Sedan har ytterligare beslag gjorts, bland annat ett med hjälp av dansk polis i Köpenhamn.

Sammanlagt har polisen beslagtagit knappt sju kilo hasch och knappt 88 600 kronor som åklagaren hävdar är pengar som kommer från narkotikahanteringen.

I det omfattande spaningsarbetet som bedrivits under tre månader har polisen förutom förhör med de misstänkta även tagit hjälp av telefonavlyssning och en filmsekvens.

Lennart Viklund som är en av de fem åtalades försvarsadvokat, vill inte spekulera i utgången av målet, men medger att det finns en del graverande omständigheter.

Totalt har Luleå tingsrätt avsatt två, eventuellt tre dagar, för rättegången.

Döms de åtalade kan det för grovt narkotikabrott bli fråga om fängelse i lägst två år och högst tio år. Samtliga åtalade är utländska medborgare och åklagaren yrkar på att de åtalade ska utvisas ur landet vid en eventuellt fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista