Tommy Nyström (s).

Less på flygstrulet i Gällivare

Under torsdagen möts det lokala näringslivet och Gällivare kommun för att diskutera flygtrafiken. Det finns ett stort missnöje med försenade och inställda flygturer den senaste tiden.

Till hösten ska en ny upphandling av flygtrafiken till och från Gällivare vara gjord av Rikstrafiken.

Kommunalrådet Tommy Nyström (s) vill göra en gemensam kraftsamling med näringslivet för att åstadkomma en stabil flygtrafik de kommande tre åren.

– De här två sista upphandlingarna, med facit i handen, fungerar inte. Och vi har Sveriges största ökning, procentuellt, på flygpassagerare, 21 procent. Vi måste få en stabilitet i flygtrafien, jag är så spyless på det här, så det är inte klokt, utbrister Tommy Nyström inför kraftsamlingen med näringslivet.

Den senaste störningen var att i morse var flygturen från Stockholm till Gällivare inställd. Flyget mellan Gällivare och Stockholm har under en tid mellanlandat för av- och påstigning i Kramfors. Från fjärde februari upphör den förbindelsen.

Flyglinjen mellan Gällivare och Stockholm är upphandlad av den statliga rikstrafiken för att säkra flygkommunikation på olönsamma flyglinjer.

Enligt Tommy Nyström är Nordic Regional i ekonomiska svårigheter och Gällivare kommun ligger ute med pengar.

– Jag vet inte exakt men det börjar komma upp mot två miljoner kronor, säger han.

Vad kan kommunen och näringslivet göra för att få en väl fungerande flygtrafik?

– Näringslivet tillsammans med kommunen måste påpeka åt rikstrafiken att nästa upphandling som sker måste de kolla vem som får anbudet. Det får inte vara någon som lever och blommar ett år och sedan ramlar av pinnen. För då är vi i samma sits igen och det är vi less på nu, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".