Ulf Hansson utvecklingschef vid Gällivare kommun. Foto.Maritha Mossberg

"Satsa mer på flyget"

Det lokala näringslivet och Gällivare kommun kräver att större flygplan ska trafikera Gällivare. I ett längre perspektiv vill kommunen satsa på ett kommersiellt flyg utan subventioner och garantier från statliga rikstrafiken som idag upphandlar flyglinjen. Ulf Hansson är utvecklingschef vid Gällivare kommun och han är oroad över den instabila flygtrafiken.

– Vi måste upp till över 100 passagerare och det ska vi påverka, hos Rikstrafiken men vi ska också tala om för alla företag som räknar på det här, vilken möjlighet som finns i Gällivare att tjäna pengar, säger Ulf Hansson.

Eftersom behovet ökar både inom näringslivet och besöksnäringen så är dagens flygplan med 50 platser och två avgångar för snålt tilltaget.

Förra året ökade antalet flygpassagerare med 21 procent till 52 000 resenärer. Men under gällivareflygets glanstid 1992 flög hela 80 000 passagerare till och från Gällivare. Målet är att satsa på kommersiellt flyg men då måste passagerantalet öka mycket mer igen, menar Ulf Hansson.

– Vi siktar i framtiden på kommersiell trafik, det verkar vara det enda sättet att trygga framtiden så vi får en sund trafik, säger han.

Passagerarantalet måste öka till 70 000-80 000 passagerare om året för att trafiken ska vara lönsam.

Antalet flygstolar är för få och det skadar näringslivet, enligt Ulf Hansson.

– Det är väldigt konkurrenshämmande för vår näring att det inte finns tillräckligt mycket flygstolar. För det är inte så att man kan sätta sig på tåg eller buss för att nå södra Sverige härifrån, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista