Två regioner i Norrland.

Svårt att märka historiskt beslut

Det kan vara svårt för den enskilde medborgaren att märka av några snabba förändringar om det bildas två storregioner i Norrland. Ändå handlar det om ett historiskt beslut som politiker från de olika länen kom överens om i Sundsvall under onsdagen. Det säger Kurt-Åke Hammarstedt som arbetar med regionala utvecklingsfrågor på landstinget i Norrbotten.

– Det handlar i första hand om hur samhället ska vara organiserat för att erbjuda medborgarna välfärd, säger Kurt-Åke Hammarstedt.

I en framtida storregion är det tänkt att flera landsting ska gå ihop och samtidigt ta över en del av de uppgifter som länsstyrelserna idag har hand om. Tanken är bland annat att öka det demokratiska inflytandet i regionen eftersom landstingen styrs av folkvalda politiker, medan länsstyrelserna representerar staten och har varsin landshövding som utses av regeringen.

Storregionerna kommer alltså att fungera som en form av landsting med utökade arbetsuppgifter.

Kurt-Åke Hammarstedt säger också att det behövs större geografiska områden för att lösa vissa frågor som man till exempel har gjort med infrastruktur i Västra Götalands-regionen.

– Idag pratar man med en mun från Västra Götaland om alla investeringar i infrastruktur som behövs inom den regionen. Det ger naturligtvis en särskild styrka gentemot staten.

Med en storregion försvinner också Norrbotten som län, även om länsstyrelserna finns kvar.

Men ändå tror inte Kurt-Åke Hammarstedt att det kommer att vara så lätt att märka någon omedelbar skillnad

– Nej, det handlar väldigt lite om det som faktiskt möter den enskilde medborgaren. Man möter kommunala tjänster på badhuset och i skolan och så vidare, och man möter landstingets hälso- och sjukvård på en vårdcentral eller på sjukhuset. Inget av de sakerna förändras, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista