Per-Ola Eriksson, landshövding.

Norrbotten måste agera mer offensivt

Tidigare i veckan tog politiker från norra Sverige beslut om att bilda två storregioner. Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland ska bli en storregion. Landshövding Per-Ola Eriksson har tillsammans med länstyrelsen sagt nej i ett remissvar till utredarna. Han befarar bland annat att Västerbotten ska dominera för mycket.

Norrbotten måste agera mer offensivt i regionfrågan. Det tycker landshövding Per-Ola Eriksson.

Tidigare i veckan tog politiker från hela norra Sverige beslutet att arbeta för att två storregioner bildas. En av dem föreslås bli Norrbotten, delar av Västernorrland, och Västerbotten.

– Norrbottensfrågorna har kommit i skymundan i debatten, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

Han befarar att Umeå och Västerbotten ska dominera samarbetet, eftersom de har satsat kraftfullt på att bli regionalt centrum.

Som högste tjänsteman för länsstyrelsen tycker han visserligen inte att han ska lägga sig i den politiska debatten så mycket, men samtidigt konstaterar han att länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej till ansvarskommitténs (regionutredarnas) förslag om inrättande av storregioner.

– Man måste föra en debatt med folklig förankring. Jag får ofta frågor om detta när jag besöker länet, säger han.

Per-Ola Eriksson anser att debatten har varit alltför fokuserad i nord-sydlig riktning.

– Vi ska komma ihåg att vi har landsgränser mot två länder i Norrbotten, och samarbetet i Barents-området omfattar många områden, säger han.

Oavsett vad som händer i framtiden  kommer P-O Eriksson alltid att kallas sig för norrbottning, försäkrar han.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista