Norrbotten får pengar till naturvård

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått 140 miljoner kronor till naturvård för 2008 från Naturvårdsverket. Den största summan, 90 miljoner kronor ska gå till att bilda naturreservat.

I år ska det satsas extra på vattenmiljöer. 14 miljoner kronor ska satsas på vattenförvaltning. I år finns också särskilda pengar för planering av naturreservat i hav, sjöar och vattendrag. Anledningen till det är att Naturvårdsverket vill öka naturvården i vattenmiljöer. Bland annat så ska vattenlevande växter i Råneå och Luleå skärgårdar inventeras. Pengar ska också gå till restaureringsarbeten i flera älvar i länet men också till att kartlägga vilka fiskar som finns.

Det blir också pengar till Laponia. Naturvårdsverket ger 3 miljoner kronor till utvecklingen av Laponias förvaltning och för att projektera för ett besökscenter och naturum.

Men pengarna ska också räcka till rovdjursinventering, upprustning av stugor, vandringsleder, samt skötsel av nationalparker och naturreservat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".