Ungdomsledare döms för sexövergrepp

En man som tidigare bott i Piteå dömdes på fredagen till tre månaders fängelse före sexuellt övergrepp mot barn. Mannen har förgripit sig på en tonårsflicka som var med i ett lag som han var tränare för. Han var också personlig bekant med flickans föräldrar.

Händelsen skedde i slutet 2005 när flickan var 13 år och den dömde var då tränare för det lag som flickan var aktiv i.

Det var i samband med att mannen gjorde ett besök i flickans hem som övergreppet skedde. Flickan berättade ingenting om händelsen förrän ett år senare när hon inte orkade hålla hemligheten längre. Hon berättade då för en kompis och för skolkuratorn. I samtalen med kuratorn blev hon uppmanad att berätta för sina föräldrar vilket hon också gjorde. En av anledningarna till att hon inte hade tagit upp det med föräldrarna var att hennes pappa var jobbarkompis med mannen som hade begått övergreppen. Och att hon därför var orolig att han skulle sluta gå till jobbet.

Efter att pappan fått veta vad som hänt tog han en bekant med sig och åkte till den nu dömde och konfronterade honom med uppgifterna från dottern. Den dömde uppgav då att han inte kom ihåg vad som hänt.

I domen står det att tingsrättens bedömning är att flickan är starkt trovärdig och att den dömdes uppgifter däremot är anmärkningsvärt svävande.

Mannen döms till fängelse i tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".