Läkare missar att anmäla sjukdomar

Läkarna är dåliga på att rapportera om smittsamma sjukdomar i tid. Enligt lagstiftningen ska de komma in med rapport inom 24 timmar efter att en anmälningspliktig sjukdom har konstaterats. I Norrbotten rapporterades 71 procent av klamydiafallen mer än två dagar efter att diagnos ställts.

När det handlar om campylobakter kom rapporter om 53 procent av fallen till smittskyddsläkaren i Norrbotten och Smittskyddsinstitutet också flera dagar efter tidsgränsen. I 13 procent av alla fall var smittskyddsenheten tvungen att påminna om rapporteringsskyldigheten.

Läget är ungefär detsamma över hela landet. Trots att behandlande läkare nu kan rapportera webbaserat, något som också 95 procent gör, så kommer rapporterna om anmälningspliktiga sjukdomar in för sent.

Det finns cirka 60 anmälningspliktiga sjukdomar. Vid utbrott av en sjukdom, är det viktigt att ha snabbt insatta åtgärder för att förebygga smittspridning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".