1 av 2
Korttidsboendet i Luleå finns i Ria-center som drivs av den ideella organisationen Hela människan.
2 av 2
Ralph Nilsson.

Allt färre hemlösa i Luleå

I Luleå är det allt färre bostadslösa med missbruksproblem som saknar tak över huvudet. Förändringen har skett under de senaste åren och märks genom att färre kommer till det korttidsboende med tio platser som kommunen har, och där man kan få bo en natt i taget. Samtidigt kan just korttidsboendet också vara en förklaring till den här utvecklingen.

Korttidsboendet i Luleå har funnits sedan 2001. Hit får man komma även om man är drogpåverkad, så länge man inte har med sig alkohol eller beter sig våldsamt. Där finns också personal som Ulla-Britt Röjestål, som tar hand om sånt som mat och städning.

Den som klarar att bo på korttidsboendet kan få komma till något av kommunens andra boenden där man får stanna längre än bara en natt i taget. För att sedan, via socialtjänsten, få hyra en egen lägenhet i andra hand.

2006 hade korttidsboendet 268 övernattningar under maj och juni månad. En siffra som minskat till 128 övernattningar under maj och juni förra året.

Enligt Ralph Nilsson som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå har korttidsboendet, i kombination med att kommunen fått tag i fler andrahandslägenheter, gjort att fler söker sig till socialtjänsten för att få en bostad.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".