LKAB i Kiruna. Foto: LKAB.

21-åring dog i gruvan

Han hade just lossat sin last och skulle lämna området, då kom raset och lastbilen blev begravd i stenmassorna. Det står nu klart att en 21-årig man från länet omkommit efter gruvraset i Kiruna vid LKAB:s gruva på lördagskvällen.

Klockan åtta på lördagskvällen orsakade gruvbrytningen ett kraftigt skalv i LKAB:s gruva i Kiruna, och det ledde till ett stort stenras ungefär 700 meter under jord.

En 21-årig man som körde lastbil i gruvan träffades av raset och avled.

21-åringen var en entreprenör som jobbade för LKAB med att bygga tunnlar, hade just lossat sin last med gråberg och skulle lämna området när raset kom och hans lastbil hamnade under stenmassorna.

Långsamt räddningsarbete

Strax efter fyratiden på söndagsmorgonen hade lastbilen tagits fram ur stenmassorna och det befarade dödsfallet kunde bekräftas.

21-åringens närmast anhöriga är underrättade och olycksplatsen är nu avspärrad för att säkras och undersökas.

Skalvet kändes även i centrala Kiruna där husen skakade. Men trots olyckan fortsatte brytningen i gruvan under lördagskvällen och natten. Det var bara platsen där olyckan hände som spärrades av.

Inte första dödsolyckan

Också på en nivå högre upp fick en av LKABs gruvarbetare sten på sin lastmaskin, men han klarade sig utan skador.

Det är mindre än två år sedan det senaste inträffade en dödsolycka på grund av stenras i Kirunagruvan.

Lördagens olycka är anmäld till Arbetsmiljöverket, och kommer liksom den seismiska händelsen att utredas grundligt av LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".