Harry Rantakyrö, Gruvtolvan.

Dödsolyckan var väntad

Efter lördagskvällens dödsolycka i LKAB:s gruva i Kiruna, när en person omkom vid ett gruvras, riktar gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö hård kritik mot företagsledningen. Han menar att olycksrisken varit påtalad en lång tid men att de inte fått gehör och olyckan var därför inte oväntad.

Harry Rantakyrö säger att de har flaggat riskerna och att LKAB måste ändra på brytningemetoder och bergförstärkning. Men arbetarena uppfattar det som att ledningen inte tar det på allvar. Under lördagskvällen fick Harry Rantakyrö otaliga samtal från medlemmar som känner sig frustrerade över att de inte blivit lyssnade på.

- Vi har påtalat det här under en lång tid men arbetarna tycker att ledningen inte tagit dom på allvar. Men nu måste vi börja omprioritera från båda håll, säger Harry Rantakyrö.

Om  dödsolyckan i på lördag menar han att det är ett totalt misslyckande i arbetsmiljöarbetet. Rantakyrö menar också att det hestiga arbetstempot inom LKAB har lett till att arbetsmiljöarbetet blivit eftersatt för att företaget bara vill gasa. Men att det nu kommer nya tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".