Rita Poromaa, flyktingsamordnare i Gällivare.

Få familjer har öppnat sina hem

Intresset bland Gällivareborna är svagt för att ta emot ensamma flyktingbarn i sina hem. Kommunen har ett avtal med migrationsverket att ta emot fem ensamkommande flyktingbarn, men trots upprepade annonseringar har kommunens flyktingsamordnare bara hittat två familjer.

- Jag tror att det kan vara så att en del tänker, att man borde ställa upp för de här barnen. Men att sedan ta steget för att ta kontakt med familjerätten, som ska jobba med de här familjerna, det är kanske ett stort steg, säger Rita Poromaa, flyktingsamordnare hos Gällivare kommun.

Enligt Rita Poromaa är det svårt att få familjehem i hela landet, inte bara i Gällivare.

Kommunens avtal med migrationsverket gäller fem ensamma barn som kommit till Sverige som flyktingar och just nu är det flest barn från Irak och Afrika, och då framförallt från Eritrea och Somalia.

En prognos från Migrationsverket visar att det kommer att komma cirka 1 200 ensamkommande flyktingbarn till Sverige i år. De flesta barnen är i åldern 13-15 år.

- De vill gå i skola och de vill göra bra ifrån sig. De vill skapa ett liv i Sverige, säger Rita Poromaa.

Kommer barnen till Sverige helt ensamma?

- En del kommer barn kommer troligtvis alldeles ensamma, och många av barnen har kvar sina familjer. Men var familjerna finns vet man inte, svarar hon.

Rita Poromaa hoppas att fler familjer i Gällivare vill öppna sina dörrar för de ensamma flyktingbarnen.

- De är väldigt glada att få komma hit och få möjligheten att gå i skola och framförallt få möjlighet att själv forma sin framtid. Få ett yrke helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista