Flygbolaget lovar bättring

Den senaste tiden har flygtrafiken mellan Gällivare och Stockholm drabbats av både kraftiga förseningar och inställda flygturer. Nu ska det bli bättring lovar flygbolaget som trafikerar sträckan.

Ulf Grönlund är ansvarig för inrikesflyget vid Nordic Regional.

– Vi är väldigt missnöjda själva också, det har inte fungerat bra. Under januari har det riktigt ”häxat” för oss, vi har inställda turer och det finns flera orsaker, säger han.

Orsakerna uppges vara väderförhållanden i kombination med det stora jetplanet och kort landningsbana i Gällivare. Det har varit flera tekniska problem och eftesom inget reservflygplan finns har det ibland blivit stående. Olika problem på Arlanda flygplats har också orsakat förseningar

För att nå en lösning på förseningar och inställda turer kommer flygtrafiken från och med den här veckan att trafikeras med ett mindre flygplan som har 50 platser och ingen mellanlandning i Kramfors. En kombination som ger en stabil flygkommunikation, anser Ulf Grönlund.

– Vi kommer med en Saab 2000 från och med nästa vecka och det gör vi för att säkerställa att vi får en högre kontinuitet och en högre ”on-time perform” som vi kallar det, säger han.

Flyglinjen Gällivare till Stockholm är en linje som upphandlas av statliga rikstrafiken för att säkra flygkommunikationen på olönsamma linjer. Trots ett byte till ett mindre flygplan så följer Nordic Regional avtalet med rikstrafiken. Och nu ska flygtrafiken fungera bättre, lovar Ulf Grönlund.

– Definitivt! Absolut! Jag lovar det, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".